Monday, June 12, 2017

Το Καπλάνι της Βιτρίνας και όχι μόνο ταξιδεύει στην Τιφλίδα...

Αθήνα, 12 Ιουνίου 2017

ΘΕΜΑ: Δωρεά βιβλίων για την «Ελληνική Βιβλιοθήκη για Παιδιά»

Αγαπητή κυρία Δημοπούλου,

Μετά τη συνάντησή μας στην Οδησσό με αφορμή την 1η Επιμορφωτική Συνάντηση Ομογενών Εκπαιδευτικών και τα όσα σημαντικά μας μεταφέρατε σχετικά με την δημιουργία της δανειστικής «Ελληνικής Βιβλιοθήκης για Παιδιά» στο Ινστιτούτο Κλασικών, Βυζαντινών και Ελληνικών Σπουδών στην Τιφλίδα και την πρώτη ενίσχυσή της με βιβλία που είχαμε φέρει με την συγγραφέα/εικονογράφο Βάσω Ψαράκη, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω για τα ακόλουθα:

Θέλοντας να συνεχιστεί η συμμετοχή μας στο εξαιρετικά σημαντικό έργο σας η σπουδαία συγγραφέας της Ελληνικής Λογοτεχνίας κυρία Άλκη Ζέη και οι Εκδόσεις Μεταίχμιο προσφέρουν τα βιβλία της για την περαιτέρω ενίσχυση της Βιβλιοθήκης.

Παράλληλα, σας αποστέλλω από την προσωπική μου βιβλιοθήκη 41 ακόμη εκδόσεις, εκπαιδευτικό υλικό κλπ (σας επισυνάπτω σχετική λίστα με τίτλους, συγγραφείς, εκδότες).

Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στις τέσσερις από τις επτά εκδόσεις της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. που αφορούν στα παιδιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα βιβλία αυτά δημιουργήθηκαν από το 2004 έως και το 2013. Όλοι οι συγγραφείς και οι εικονογράφοι πρόσφεραν τη δουλειά τους στην Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. και τα έσοδα από τις πωλήσεις στήριζαν τις υπηρεσίες και τους Ξενώνες της. Δυστυχώς, ο φορέας ανέστειλε τη λειτουργία του το 2015, λόγω της γνωστής οικονομικής κρίσης.

Τα βιβλία ακόμη και σήμερα έχουν μεγάλη απήχηση στα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί «δουλεύουν» πολύ με τα κείμενα, μέσα από δραματοποιήσεις, εικαστικά εργαστήρια κλπ.

Από αυτά το «Άλλοι καιροί Άλλα παιδιά» και το «Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό» έφτασαν στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων, ενώ το «Μίλα μη φοβάσαι» και το «Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό» συμπεριελήφθησαν στον προτεινόμενο κατάλογο της International Jugendbibliotek του Μονάχου.

Αξίζει να υπάρχει στην Βιβλιοθήκη σας η σχετική κριτική της Καθηγήτριας του ΑΠΘ Μένης Κανατσούλη για τις εκδόσεις της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε: http://diastixo.gr/kritikes/paidika/1284-epsipe-kanatsouli

Πιστεύουμε ότι όλα τα προσφερόμενα βιβλία θα αποτελέσουν μια νέα πρόταση στους επισκέπτες της Βιβλιοθήκης (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, γονείς) και μέσα από αυτά θα «ανακαλύψουν» νέους δρόμους γνώσης και δημιουργικής φαντασίας.

Σας ευχόμαστε καλή συνέχεια στο πολύτιμο έργο σας και είμαστε πάντα στη διάθεσή σας!


Με εκτίμηση

Μαίρη Κρητικού

Επιμορφώτρια Βιωματικών Εργαστηρίων

Μέλος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου/Ελληνικό Τμήμα ΙΒΒΥ

No comments:

Post a Comment